Als je het gewoon doet volgens de regels, kan het niet fout gaan. Ik weet: het is een open deur, maar toch schrijf ik ‘m op. Bewust, want het raakt de kern. Ook als we het over vallende lading hebben. En als uitgangspunt is het zeker de moeite waard om er gewoon eens even over na te denken.
Niet afhankelijk van een ander
Dat geldt niet alleen voor warehousemanagers maar voor iedereen die in een logistieke omgeving werkt. Want als iedereen zich aan de regels en afspraken houdt, ben je niet afhankelijk van het gedrag van anderen. Zet je de pallet goed weg en is de stelling verder in orde, dan komt er ook niets naar beneden. Anders is dat bij intern transportmaterieel: als je op de heftruck rijdt en jij alles volgens het boekje doet, kun je toch nog een aanrijding krijgen als een collega even niet oplet of iets stoms doet.
Het spreekt voor zich dat training cruciaal is. De beheersing van de heftruck of reachtruck in ongelooflijk belangrijk. Naast de veiligheid van de machine zelf en veilig rijden is er in de opleiding ook volop aandacht voor de behandeling van de lading: het gewicht, het plaatsen, het werken op grote hoogte enzovoort. Technische hulpmiddelen, zoals camera’s op de lepels, zijn hierbij een uitkomst.
Heldere werkinstructies

Ook de voorschriften en werkinstructies moeten helder zijn… en dat iedereen zich daaraan houdt. Gewoon omdat iedereen er het belang van inziet. En dus ook dezelfde werkwijze aanhoudt. Wat zetten we waar, en hoe? Doe het netjes, doe het veilig.
Vervolgens is het goed om dat structureel te monitoren. Met regelmatige inspecties, een rondje door het magazijn én ruimte voor medewerkers om, bijvoorbeeld bij de dagstart, zaken aan te dragen die beter kunnen. Zie je de pallets schots en scheef in de stellingen staan, dan is dat op z’n minst aanleiding voor een goed gesprek: is het een gebrek aan vaardigheden? Een gebrek aan discipline? Voelen de mensen zoveel werkdruk dat ze niet de tijd nemen om alles netjes neer te zetten?
Als het toch een keer fout gaat…
Wat nu als het toch een keer fout gaat? Als een stapel pallets is omgevallen of een stelling is beschadigd. Ook de instructies in zulke situaties moeten bij iedereen bekend zijn. Een medewerker moet zo’n incident zonder bezwaar of angst kunnen melden, daar begint het mee.
Vervolgens is het zaak het pad af te zetten, zodat de schade veilig opgenomen en de rommel opgeruimd kan worden.
Om er voor de lange termijn van te leren en herhaling te voorkomen is een ongevalsanalyse beslist nuttig: wat is er gebeurd en hoe kunnen we ervoor zorgen dat het zich niet meer voordoet? Daaruit spreekt een gezonde veiligheidscultuur, die ervoor zorgt dat het volgende keer wel volgens de regels gebeurt… en het dus niet meer fout kan gaan.