Je kunt nog zo’n mooi DC laten bouwen, een uitgekiend warehousemanagementsysteem op maat laten ontwikkelen en investeren in de modernste hef-, pallet- en reachtrucks… Zonder goede, gezonde en gelukkige medewerkers schiet je er niet veel mee op. Menselijk kapitaal is het belangrijkste dat je hebt als bedrijf. Alleen daarom al is het zaak goed voor de medewerkers te zorgen: een duurzame inzetbaarheid betaalt zich dubbel en dwars uit.
Wees eens eerlijk….
Als het goed is, hoef je er niet lang over na te denken. Iedereen snapt meteen dat goede en betrokken medewerkers onmisbaar zijn. Voor een duurzame inzet zorg je vanzelfsprekend voor een veilige werkomgeving en een draaglijke werkbelasting (zowel fysiek als geestelijk). Wees eens eerlijk: hoeveel mensen redden het in jullie magazijn tot hun pensioen? En hoe zijn ze er dan lichamelijk aan toe?
Het is ook in het belang van het bedrijf zelf. Gezonde en gemotiveerde medewerkers doen met plezier hun werk én ze doen het beter, sneller, ze maken minder fouten. De voordelen zijn enorm. Het verzuim neemt af en de productiviteit gaat omhoog. En daarmee ook het rendement en de winst.
Als je te boek staat als goede werkgever, helpt dat ook bij de werving van nieuw personeel. Ook in de flexibele schil. Je kunt gemakkelijker (tijdelijke) krachten aantrekken. Meer sollicitanten betekent dat je kunt kiezen.

Zelf verantwoordelijk
Wat niet vergeten moet worden, is dat werknemers zelf ook verantwoordelijk zijn. Wat het soms lastig maakt, is dat mensen niet goed kunnen overzien dat keuzes en gedragingen nu in de toekomst nare gevolgen kunnen hebben. Nou ja, we wéten het natuurlijk wel, maar er consequenties aan verbinden en ernaar handelen… Dáár zijn we niet zo sterk in. Of het nu gaat om roken of een bestuurder die bij elke stop vroegtijdig van de heftruck afspringt en daar zijn knieën te zwaar mee belast. Gemak (of genot) op korte termijn wint het te vaak van het verstand op lange termijn. Maar er is hoop: gedrag dat je kunt aanleren kun je ook afleren. Je moet er alleen wel oog voor hebben.
Geen RSI, wel klachten
Als werkgever kun je daarbij helpen. Door het personeel er bewust van te maken, ergonomische hulpmiddelen aan te bieden en er bij de inrichting en de organisatie van het werk rekening mee te houden. Als voorbeeld van dat laatste: voorkom dat medewerkers te lang dezelfde handelingen of werkzaamheden verrichten. Dat kan al zonder grote ingrepen. Begin eens met degenen die aan de inpaktafel staan, regelmatig te laten rouleren.
In de jaren 90 was ‘RSI’ een hot item. Tegenwoordig hoor je er bijna niemand meer over. Maar dat betekent niet dat de klachten aan rug, schouders, armen, handen en knieën verdwenen zijn. Maken jullie het verschil?