Ga naar hoofdinhoud

Het ultieme recept voor veiligheid die rendeert


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: hoe je twee vliegen in één klap kan slaan bij het keuren en onderhouden van materieel. 

Jan Hommes.

Als het om veilig werken met machines gaat in de logistieke sector (bijvoorbeeld met heftrucks), dan zijn vier elementen belangrijk: de machine (en de technische staat daarvan), de factor mens (degene die de machine bedient), de omgeving waar de machine wordt ingezet en de (veiligheids)cultuur binnen het bedrijf. Ik wil me deze keer focussen op de technische kant van de machine.

Veiligheid en onderhoud vormen een logische combinatie. Deze zomer was in het nieuws dat de banden van veel caravans en aanhangers te oud of te zacht zijn, waardoor het risico bestaat dat ze klappen. Vakantiegangers vergeten het hoognodige onderhoud of nemen willens en wetens de gok door toch maar naar Zuid-Frankrijk te rijden.

BMWT is de belangenbehartiger van leveranciers van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel. BMWT levert toegevoegde waarde op het gebied van veilig, deskundig en duurzaam werken.

Lagere total cost of ownership

Voor iedereen zal het gevaar van onvoldoende onderhoud duidelijk zijn. In een bedrijfsomgeving weegt het belang natuurlijk nog veel zwaarder. De inzet van materieel is daar doorgaans ook belastender. In je vakantie stil komen staan door panne is zeer vervelend, maar in een bedrijf heb je al snel een serieus probleem. Misschien komt het hele magazijn wel stil te liggen…

De goede (lees: meeste) bedrijven zijn daarvan gelukkig wel doordrongen. Die laten het onderhoud niet versloffen, doen regelmatig de check-ups en laten ook de vereiste keuringen tijdig uitvoeren.

Dat betaalt zich altijd dubbel en dwars terug. Door een grotere veiligheid én door een lagere total cost of ownership van het materieel, of dat nu heftrucks, trekkers of palletwagens zijn. Geen of minder stilstand, minder slijtage en vaak een hogere inruilwaarde aan het eind van de rit.

Door Arbowet verplicht

Het BMWT-Keur (uiteraard door een gecertificeerd bedrijf) is voor veel bedrijven gelukkig een vanzelfsprekendheid. De meeste ondernemers weten ook wel dat die jaarlijkse keuring door de Arbowet verplicht is.

Combineer je de keuring met periodiek onderhoud, dan sla je als werkgever twee vliegen in één klap. Ten eerste is je materieel tiptop in orde; dat kun je dus optimaal inzetten. Dat is vanuit bedrijfseconomisch oogpunt wel zo fijn en voor het rendement wel zo verstandig. Ten tweede heb je voldaan aan je wettelijke verplichtingen.

Het mooie is dat het tweede deel opeens geen zaak meer is van de verplichte vinkjes zetten. Je voldoet als bedrijf automatisch aan de wet als je het onderhoud en de periodieke keuringen op orde hebt. Met als bonus dat het bedrijfsproces er beter van wordt. Zie daar het recept voor veiligheid die rendeert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven