Een gezonde levensstijl met voldoende beweging… door corona is er extra aandacht voor. Want je verbetert er je weerstand mee. Ook op het werk zou het een thema moeten zijn. Maar welke werkgever is zich voortdurend bewust van het belang van goed tillen en bewegen, van het gebruik van ergonomische hulpmiddelen? En beseffen zijn medewerkers in de magazijnomgeving dat ook voldoende? Het is een onderwerp waar je niet snel bij stil staat, maar voor gezond en veilig werken – nu en in de toekomst – is het veel belangrijker dan de meeste mensen weten.
Ik ben ervaringsdeskundige
Het lastige is dat je het belang van ergonomie pas echt realiseert als je klachten hebt. Ik ben helaas ervaringsdeskundige. Ik loop sinds een paar weken bij de fysiotherapeut vanwege de pijn in mijn rug. Oorzaak: corona. Indirect, welteverstaan: thuiswerkend heb ik niet genoeg aandacht besteed aan mijn houding.
In het begin merk je dat niet, maar op den duur is het funest. Bij mij valt het gelukkig mee, maar als je jarenlang niet goed op je heftruck zit, of te vaak op en af moet stappen, als je als orderpicker keer op keer te zwaar moet tillen, breekt dat je een keer op. Ben je nog jong en in de kracht van je leven, dan sta je er niet bij stil. (Hé, ik ben ook jong geweest…) Maar die truckchauffeur die nu dag in dag uit soepeltjes van zijn laadklep springt, krijgt over vijftien of twintig jaar toch heus een keer last van zijn knieën of enkels. Je hebt zelf dus ook een verantwoordelijkheid. Bedenk: je zit later zelf ook met de gebakken peren.
Gezond je pensioen halen
Ik ben optimistisch. Duurzame inzetbaarheid is een onderwerp dat binnen steeds meer bedrijven op de agenda staat. En ergonomie is daar een essentieel onderdeel bij. Vanuit de redenatie dat het voorkomen van klachten goed is voor de medewerkers én dat je er als bedrijf ook van profiteert als er minder uitval is.
Maar ook vanuit de visie dat mensen langer inzetbaar zijn en gezond hun pensioen halen. Door voor ergonomische hulpmiddelen te kiezen (die medewerkers dan ook wel echt moeten gebruiken!) en wellicht na verloop van tijd mensen een andere, minder belastende, functie te geven.

Mopperen op de regels
Daarbij kijken we allang niet meer alleen naar het werk en de inrichting van de werkplek. Ik zie steeds vaker dat bedrijven een fitnessruimte inrichten of een abonnement op een sportschool in de buurt beschikbaar stellen. Dat zijn mooie voorbeelden van maatregelen die structureel zijn.
Er wordt nog weleens gemopperd op de overheid met haar regeltjes. Bijvoorbeeld de Arbowet, die te belerend en onpraktisch zou zijn. ‘Ik weet zelf toch wel wat goed voor me is.’ Of: ‘Zo kunnen we ons werk niet meer doen.’ Maar er zijn tal van voorbeelden waar die regels het werk toch echt heel wat gezonder en veiliger hebben gemaakt. Zoals de tilnorm van maximaal 25 kilo. In het begin verguisd, maar inmiddels overal geaccepteerd. Toch?