Ga naar hoofdinhoud

Elektronica-industrie: diversificatie en slim risicobeheer in plaats van regionalisering van de supply chain


Als de coronacrisis iets duidelijk heeft gemaakt voor de elektronica-industrie, dan is het dit: de afhankelijkheid van de EU van Chinese toeleveranciers is enorm. Door ontbrekende onderdelen, zoals sensoren, chips, printplaten en led’s uit China, stokte ook de Nederlandse productie. Om knelpunten in de toekomst te voorkomen en crisisbestendiger te worden, kijken bedrijven nu naar een mogelijke regionalisering van hun supply chains.

Op papier heeft de regionale beschikbaarheid van componenten enkele voordelen – bijvoorbeeld minder afhankelijkheid van grootmachten zoals China of de VS en een lagere CO2-uitstoot door minder transport. Deze regionalisering werkt voor sommige industrieën goed. Maar in de elektronica-industrie heeft zich decennialang een paradoxale ontwikkeling voorgedaan: hoewel hightechproducten steeds complexer en krachtiger worden, daalden de prijzen voortdurend.

Er is een hoge mate van prijstransparantie en vooral op het gebied van consumentenelektronica en IT verwachten eindklanten dat kwalitatief hoogwaardige producten bij wijze van spreken de volgende dag al worden geleverd. Hoewel bij de productie van elektronica waardevolle materialen en metalen zoals lithium of goud worden gebruikt, worden de levenscycli van producten steeds korter.

Juist deze omstandigheden maken de regionalisering in de elektronicasector erg uitdagend. Complexe hoogtechnologische componenten zoals microprocessors, condensatoren, weerstanden of lithiumbatterijen zijn duur om te produceren en kunnen niet gemakkelijk in korte tijd gemaakt worden. Expertise, milieueisen en kostenfactoren als de sociale zekerheid, de energieprijzen en de lonen zijn in Europa niet op korte termijn in lijn te brengen met die van China. En fabrikanten uit het Verre Oosten zullen niet werkeloos toekijken en hun voorsprong zomaar opgeven.

Slim risicobeheer in plaats van regionalisering

Maar welke alternatieven hebben bedrijven die sterk afhankelijk zijn van Aziatische of Amerikaanse componenten? De crisis is nog lang niet voorbij en ook de wereldwijde supply chains voor elektronica staan nog steeds onder druk. Dus er moet een oplossing worden gevonden.

“We hebben nu te maken met een situatie die niet vergelijkbaar is met incidenten, zoals een brand in een enkele halfgeleider-fabriek in Azië. De sterk vertakte, wereldwijd verbonden productie- en logistieke netwerken hebben allemaal te maken met bottlenecks en dreigende faillissementen, ook in Nederland en Europa. We raden onze klanten dan ook aan om op korte termijn de nodige componenten in te slaan”, zegt Christian Reinwald, Head of Product Management & Marketing bij reichelt elektronik.

“Allereerst moeten kritieke componenten in applicaties worden geïdentificeerd – daarna moet de voorraad van deze componenten worden vergroot. En in plaats van te vertrouwen op slechts één fabrikant of leverancier, kun je verschillende leveranciers zoeken om het risico op verstoringen te verkleinen. Gezien de huidige situatie is het logisch om een grotere voorraad componenten aan te houden. Na een korte fase van lagere prijzen zijn op middellange termijn sowieso aanzienlijke prijsstijgingen te verwachten.”

Goed risico- en verouderingsbeheer kan een betere kans bieden om door de crisis te komen, dan te hopen op een regionalisering van de supply chain. Dat is waarschijnlijk niet duurzaam als we kijken naar tijd en de economie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven