Ga naar hoofdinhoud

Een vuiler binnenklimaat als resultaat van energiezuiniger bouwen

Welkoop warehouse Apeldoorn

Onder invloed van energiezuinig bouwen en snellere doorlooptijden is de luchtkwaliteit op de werkvloer in magazijnen achteruitgegaan. Inzicht in de situatie en flexibele oplossingen zijn essentieel om het probleem van slechte binnenlucht aan te pakken, volgens Sjoerd Gersonius, Praktijk Adviseur Luchtfiltratie bij Euromate.

Door energiezuinige en luchtdichte bouwprincipes is er weinig tot geen natuurlijke ventilatie in een modern magazijn. Mechanische ventilatie wordt volgens de richtlijnen in het bouwbesluit opgeleverd, wat resulteert in een minimale verversing van de lucht.

Verschillende arbeidsprocessen

Naast een lagere luchtverversing zorgen ook aanvullende arbeidsprocessen voor extra vervuiling. Denk hierbij aan next-day delivery, retouren, RMA verwerking en lichte productie. De versnelde opkomst van E-commerce ingegeven door de pandemie heeft deze processen binnen de normale activiteiten een boost gegeven. Vanwege de vele extra activiteiten worden nieuwe verpakkingsmachines die dozen op maat scheuren en snijden ingezet om daarmee de productiviteit te verhogen, echter zorgen deze voor nog meer vervuiling.

Lees ook
Te veel stof: niemand mist het in het distributiecentrum van Welkoop 

Nadelige gevolgen

Binnen de magazijnen zijn de gevolgen van vervuilde binnenlucht goed te merken. Medewerkers gaan met hoofdpijn of een zere keel naar huis, goederen worden bedekt onder een laag stof en automatische lijnen hebben steeds vaker te maken met storingen.

Welkoop warehouse Apeldoorn

Maar ook buiten het magazijn zijn er gevolgen voor de uiteindelijke ontvangers. Kleding moet in winkels met twee personen opgehangen worden vanwege stoffige verpakkingen. Etiketten zijn soms zo stoffig dat gedurende het transportproces barcodesystemen niet goed werken.

Probleem inzichtelijk maken

Omdat het binnenklimaat een dynamisch proces is welke beïnvloed wordt door veel factoren, is inzicht verkrijgen een must. Je kunt iets tenslotte pas effectief verbeteren als je eerst weet waar het probleem zit. Het onlangs geïntroduceerde Air Monitor System 5 geeft magazijnmanagers een goed inzicht in de luchtkwaliteit in het magazijn. Voor een langere aaneengesloten periode wordt de lucht gemeten zodat de hoeveelheid vervuiling inzichtelijk wordt. Hiermee kan goed worden ingespeeld op pieken in productiviteit en seizoensinvloeden. Er ontstaat een duidelijk beeld over de kwaliteit van de binnenlucht waardoor we afhankelijk van de resultaten een advies op maat kunnen geven.

Flexibele oplossing

Omdat gedurende de levensduur van een gebouw er niet altijd dezelfde vervuilende bronnen aanwezig zijn en het arbeidsproces continue verandert, is het lastig om een oplossing voor schone lucht gebouwgebonden op te leveren.

Gelukkig zijn er volledig zelfstandige systemen die achteraf aangebracht worden zonder omvangrijke ingrepen aan het gebouw. Een goed voorbeeld hiervan is de Dust Free Industrial van Euromate. Hiermee kan de lucht in het magazijn energiezuinig en schaalbaar gefilterd worden.

In combinatie met het meetsysteem wordt er actief gestuurd op vervuiling. De apparaten werken harder als de lucht viezer wordt en gaan juist zachter draaien, en dus energie besparen, als de vervuiling laag is.

Aanvullende maatregelen

Naast deze oplossingen kijkt Euromate ook naar andere zaken die van invloed kunnen zijn. Een passend advies over automatische roldeuren, luchtgordijnen, partities en luchtstromingen behoort ook tot ons vakgebied.

Benieuwd hoe u uw binnenklimaat kunt verbeteren? Kijk op www.euromate.com, of neem contact op met een van onze adviseurs via request@euromate.com of +31 (0)76 5789 550.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven