Ga naar hoofdinhoud

Bestel maar, bestel maar, bestel maar…


Jan Hommes, directeur van brancheorganisatie BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: over de feestdagenpieken in december én Jan steekt de logistiek een hart onder de riem. 

Jan Hommes: “Wees eerlijk: meestal geeft het toch helemaal niet als die spullen een paar dagen later in huis zijn.”

Webwinkels zijn een gezamenlijke campagne gestart waarin ze klanten oproepen om tijdig hun bestellingen te doen. Een prima initiatief om de druk van de ketel te halen. Dat mensen hun cadeaus voor Sinterklaas en Kerst mogelijk te laat in huis hebben, is één ding, maar als de werkdruk in de distributiecentra té groot wordt, lopen de risico’s op ongevallen ook op. 

Logisch dat bedrijven hun hart vasthouden voor de komende maanden: het dreigt nóg drukker te worden dan normaal tegen het eind van het jaar. Die kans is groot, nu de online bestellingen dankzij corona door het dak schieten. Het doet me denken aan ‘Bestel Maar’, al had Rowwen Hèze in dat nummer zijn zinnen op iets anders gezet. 

Meer mensen en meer bewegingen

Piekbelasting in aanloop naar de feestdagen is al jaren vaste prik. In de logistiek weet men dat het vraagt om een goede voorbereiding, de inhuur van extra personeel en materieel en beslist ook meer aandacht voor de veiligheid van het intern transport. Meer bewegingen en mensen op de werkvloer betekent immers meer kansen op incidenten. Denk aan aanrijdingen. 

Bovendien moeten inhuurkrachten hun draai zien te vinden. Waarschijnlijk worden tijdelijk ook extra heftrucks en ander materieel ingehuurd. En dat allemaal op dezelfde oppervlakte. Dat maakt die anderhalve meter afstand nog weer moeilijker dan het nu vaak al is.

Hart onder de riem

Ik wil iedereen in de logistiek een hart onder de riem steken. Want er wordt nogal wat van jullie gevraagd. Van het management tot de vaste medewerkers, van de uitzendbureaus tot de leveranciers en servicebedrijven van intern transportmaterieel. Het werk moet toch worden gedaan, mét alle beperkingen door corona. En zoals altijd: wel veilig!

Het is verstandig om goed voorbereid de uitdaging aan te gaan. Als het goed is, heb je het onderhoud aan en de eventuele keuring van het werkmaterieel al laten uitvoeren. BMWT Keur biedt niet voor niets de mogelijkheid om de keuring twee maanden eerder te doen. Zo voorkom je dat dergelijke werkzaamheden midden in de feestdagenpiek moeten gebeuren. Stem ook tijdig af met je leverancier welke extra trucks en andere hulpmiddelen via short rental nodig zijn. 

Regel ook met het uitzendbureau dat de extra krachten goed geïnstrueerd zijn. Ook als het om veilig werken gaat. Training on the job is helemaal geen optie als het straks een gekkenhuis is.  

Hoezo gratis?

Het beroep dat de webwinkels doen op consumenten om eerder te bestellen vind ik een goede zet. Ik hoop dat klanten daar begrip voor hebben. Meer nog dan alleen uit eigenbelang: dat de cadeaus op tijd in de zak zitten of onder de boom liggen.

Ik zou nog een stap verder willen gaan: misschien gaan we met z’n allen beseffen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat wat je vandaag bestelt, morgen al wordt bezorgd. En vaak nog gratis ook! 

Verlicht de druk

Zorgt dit voor de omslag? Voor logistieke service is een reële en eerlijke vergoeding toch helemaal niet zo vreemd? Wees eerlijk: meestal geeft het toch helemaal niet als die spullen een paar dagen later in huis zijn. Als ik iets echt heel snel nodig heb, dan ben ik best bereid daarvoor te betalen.

Als we de bezorgkosten differentiëren, kunnen we de druk verlichten. In de hele keten: van producent via dc tot en met de pakketbezorger. Dat biedt kansen om niet alleen de planning en service te verbeteren maar ook de veiligheid! Als we nul ongevallen realiseren, kan tenminste iedereen een fijne Kerst vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven