‘Volledig gerobotiseerd warehouse is nog een utopie’ • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

‘Volledig gerobotiseerd warehouse is nog een utopie’


Robots rukken hard op in distributiecentra, maar de tijd dat het volledige proces zal zijn geautomatiseerd/gerobotiseerd, is nog ver weg. Dat stellen Bol.com, PostNL en Ceva Logistics, koplopers in Nederland op het gebied van automatisering en robotisering.

Robotisering en automatisering zijn leidend in de (nieuwe) operaties van Bol.com, PostNL en Ceva Logistics. Alle drie de bedrijven zetten vol in op robots en andere smart warehousing systemen. Alle drie met andere oplossingen. Maar een ding zijn ze het over eens: volledige automatisering is nog ver weg.

Dat bleek dinsdag 5 oktober tijdens de Material Handling dag. De drie bedrijven gaven de ruim 300 bezoekers een inkijkje in hun gerobotiseerde keuken en gemaakte keuzes.

Ceva Logistics pioniert erop los

Ceva Logistics nam begin 2020 als eerste bedrijf in Europa de Amerikaanse robotoplossing Locus in gebruik. Een cobot die samen met de medewerkers de orders pickt en transporteert naar de expeditie. De grootste winst achter dit concept is volgens Gerard de Boer, hoofd innovatie Benelux routeoptimalisatie. Door het zogenoemde ‘zwermprincipe’ worden de looproutes korter van de orderpickers. De robots staan altijd opgesteld op de plek waar de orderpicker moet zijn. Via een iPad gemonteerd op de robot ziet de orderpicker wat en waar hij moet picken, het aantal en in welke bak op de robot het product moet worden gelegd.

Skypod

Ceva nam vorig jaar het Skypod system in gebruik. Skypod is van het Franse bedrijf Exotec. Exotec heeft een oplossing bedacht om bins naar de operator toe te brengen en deze vervolgens weer weg te brengen om ze in opslag te doen. “Het is een combinatie van robots en een shuttle. De vaste liften die je bij een shuttle hebt, zijn niet meer aanwezig in deze oplossing. Hierdoor kunnen de robots heel flexibel bewegen in de opslagoplossing. Ze kunnen driedimensionaal rijden, dus zowel van links naar rechts als in de hoogte.”

De pioniersrol gaat Ceva goed af. De Boer is tevreden over de implementaties en prestaties van de systemen. Belangrijke les? “Sta open voor nieuwe techniek en

PostNL kiest voor nieuwe technologie

PostNL opende deze zomer zijn meest gerobotiseerde sorteercentrum in Nieuwegein; enkel en alleen voor de sortering van kleine pakketten. Het is niet de omvang van het pand (22.000) exclusief 3000 vierkante meter mezzanine die tot de verbeelding spreekt, maar de systemen binnenin.

Robots domineren de operatie. De robots zijn van het Franse merk Solystic dat ook het informatie systeem heeft ontworpen en systeem integrator is van het project.

De Soly robots, zoals ze officieel heten, halen en brengen in een afgebakend gebied karren leeg of vol met pakketten naar afdelingen die vooraf zijn gedefinieerd. Ze vinden hun weg via QR-codes op de vloer. Ook laden ze zelf op en kunnen ze zonder interventie van de mens batterij verwisselen. Dit gebeurt door een pickrobot op elk van de vier laadstations. Momenteel rijden er enkele tientallen rond. Eind oktober als het sorteercentrum volledig in gebruik is, moeten dat er 175 zijn.

Lars Pruijn, manager logistieke strategie en proces innovatie PostNL: “We maken gebruik van non proven technology, dat is spannend, maar ook de toekomst.” Net als manuele werkzaamheden. Die zullen ook blijven bestaan meent hij: “Handmatig is nog altijd het meest flexibel. Wij zullen dus niet alles automatiseren wat mogelijk is zoals bol.com. Het proces is altijd leidend.”

Bol.com kan en wil niet zonder handjes

“We mechaniseren alles wat we kunnen”, liet Robert Hillen, projectleider van het nieuw te bouwen bol.com fulfilment center (BFC2) eerder optekenen.

Bol.com legt in Waalwijk de laatste hand aan het splinternieuw geautomatiseerd distributiecentrum van 25.000 vierkante meter. Automatisering en slimme technieken zijn troef. Begin 2022 flitsen hier vele honderden shuttles door de stellingen om de honderdduizenden bakken met voorraadartikelen op het juiste moment naar de juiste orderpicker te brengen. Het shuttlesysteem (SSI Schäfer) stelt bol.com in staat om straks enorme hoeveelheden pakketten verzendklaar te maken.

Maar ondanks de duizenden opslaglocaties in de shuttle, 30 kilometer conveyor en slimme inpakmachines die ook dozen met meerdere orders op maat snijdt, ontkomt ook bol.com niet aan handmatige werkzaamheden. End at is niet erg, maar een bewuste keuze. Hillen: “Mechanisatie is leidend, maar kan niet zonder manueel en andersom.”

Mensen boven pickrobots

Dat blijkt onder meer bij de tientallen pickstations. De menselijke hand is nog altijd slimmer, sneller en efficienter dan de pickrobots. “De pickrobots die nu op de markt zijn hebben nog niet een pickpercentage van 99 procent dat nodig is, in ieder geval  voor ons assortiment.

Slimme inpakmachine

Op korte termijn zie ik dan ook geen heil in pickrobots voor ons.” Retrofitten van manuele stations is hij ook geen voorstander van. Dan moet je nu teveel concessies doen aan de manuele kant wat de efficiency niet ten goede komt. Hillen gelooft meer in een hybride aanpak; een robotstation en een manueel station.

toon openheid. Bespreek de uitdagingen, problemen met je team en houd het niet voor jezelf.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven