Gezocht: dirigent die robots in warehouse in toom houdt • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Gezocht: dirigent die robots in warehouse in toom houdt


Robots grijpen de macht in warehouses. Of beter gezegd meerdere soorten robots. Wie een ongeorganiseerde bende in het dc wilt voorkomen doet er verstandig aan een goede dirigent in te schakelen. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Robots in warehouses zijn niet meer weg te denken. De markt groeit al jarenlang hard en blijft dat voorlopig ook nog doen is de verwachting. Onderzoeksbureau Statista voorspelt dat de markt voor magazijnrobotica zal groeien tot $ 14,7 miljard in 2030, tegen $ 6,2 miljard vorig jaar.

Met die groei nemen de uitdagingen ook toe, met name op het gebied van de inzet van verschillende robots in een warehouse. Want niet alleen het aantal robots groeit, meer en meer bedrijven zullen twee of meer systemen gebruiken. In 2028 zal 40 procent van de grote bedrijven een heterogene vloot aan robots actief hebben in hun dc’s, stelde robotexpert Dwight Klappich van Gartner tijdens zijn presentatie op Momentum 2023 in Phoenix, het mondiale klantenevent van Manhattan Associates.

Dirigent robots

En dat geeft uitdagingen. Net als bij een orkest heb je iemand nodig die de boel aanstuurt. Gebeurt dat niet dan wordt het een zooitje. In een orkest is die rol weggelegd voor de dirigent. In het warehouse is dat een multi-robot orkestratieplatform stelt Klappich die niet  gelooft in een universeel fleetmanagement systeem dat alle robotbedrijven gaan overnemen. “Ik ben nogal sceptisch, maar dit gaat niet snel gebeuren, als het al ooit gebeurt. En ik denk dat er veel weerstand tegen zal zijn omdat veel robotleveranciers nog meer nadruk leggen op hun software.”

Zie ook
9 warehouse robots die je zou moeten kennen

Evolutie

Een multi-robot orkestratieplatform is niet te koop. Het is niet zo dat er een catalogus is van multi-agent orkestratie.  Er zijn veel verschillende mensen die dit op verschillende manieren benaderen. Klappich en Gartner denken dat dit de komende jaren zal evolueren. Hoe is nog onduidelijk, wat wel zeker is voor Klappich is dat er twee aspecten belangrijk zijn: “Hoe maak je verbinding met de robots en hoe coördineer je de activiteiten tussen meerdere soorten robots?

Prioriteiten

“Als je werk moet toewijzen aan meerdere soorten robots, moet je prioriteiten stellen.” En het gaat snel met de opmars van robots en dus ook verschillende robots in magazijnen. “ Twee jaar geleden hadden amper bedrijven een heterogene robot fleet loten. Sommige van de 3PL’s, DHL, UPS, GXO (introduceert daarom binnenkort een vloot AMR’s in het VK én Nederland red.) .gaan nu zo snel vooruit met robotica omdat ze veeleisend zijn en omdat ze weten dat ze niet zonder kunnen.”

Opmars robots

Deep Sharma, hoofd research en development bij Manhattan Associates bevestigt de rappe opmars en innovatiedrang in warehouses: “Automatisering in magazijnen was ongeveer 13 miljard dollar waard in 2021.  In 2031 zal dat ongeveer 57 miljard zijn  en robotica is een groot deel daarvan, dat is een gegeven.”

De automatisering en de innovatie die de komende 10 jaar in de magazijnen zullen plaatsvinden, vallen in het niet bij wat je de afgelopen 20 jaar hebt gezien, meent Sharma. Een systeem dat de verschillende middelen in het magazijn kan orkestreren wordt heel belangrijk volgens hem.

Systeem in de maak

Reden dat Manhattan daar op inspeelt. Het bedrijf werkt aan een oplossing dat de orkestratierol moet helpen. Het systeem in ontwikkeling heet Manhattan Automation Network. Dit concept komt ter aanvulling op Manhattan Active WMS dat standaard integratiepakketten moet bieden met verschillende populaire automatiseringspartners. “zodat je een startpunt hebt”, aldus Sharma. Hoe en wanneer het concept op de markt komt, werd niet bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven