Hoeveel gewicht heffen intralogistiek medewerkers op een dag? Volgens het Duitse ministerie voor onderwijs en onderzoek (BMBF) kan de belasting per persoon oplopen tot 12 ton per dag; soms tegen de grens aan van de maximale belastbaarheid. Samen met onderzoekspartners heeft het BMBF een prototype ontworpen van de ‘SensHand’, een slimme handschoen die het orderpicken fysiek kan ondersteunen.
Hoewel mechanisering, automatisering en robotisering in het warehouse er voor zorgt dat het aandeel van het verrichten van fysiek zware arbeid in steeds verder afneemt, behoort het handmatig verwerken van orders meestal nog tot het dagelijkse takenpakket van de logistiek medewerker. De tilgewichten binnen de distributie – en postlogistiek mogen dan meestal beneden de wettelijke toegestane waarde liggen, maar door de frequentie en duur van het tillen kan alsnog opgerekt worden totaan de grenzen van de belastbaarheid van een orderverzamelaar. Volgens het BMBF kan die belasting oplopen tot 12 ton per dag. In die zin dus niet niet vreemd dat medewerkers in de logistiek een verhoogd risico lopen op chronische aandoeningen aan spieren en skelet.
SensHand, samenspel van hand en techniek
Een team van onderzoekers heeft in het BMBF-project de ‘SensHand’ ontwikkeld: een concept voor een multimodaal, op een kabel gebaseerd assistentiesysteem voor de handmatige handling van lasten, dat het coördinatievermogen combineert met de kracht en het uithoudingsvermogen van de techniek. De intuïtief bedienbare, kracht doorgevende sensorhandschoen is het resultaat. Het prototype integreert druk-, buig- en positiesensoren tot een op gebaren gebaseerde besturing voor de kabel die voor de kracht zorgt.
Deelnemers
Aan het concept wordt deelgenomen door de firma Schmalz in Glatten, het Fraunhof-Institut für Produktionstechnik und Automatisering (IPA) en het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO), beiden gelegen in Stuttgart. De ergonomie-deskundigen van laatstgenoemde houden zich binnen het project onder meer bezig met de betrouwbare krachtkoppeling tussen kabel en handschoen. Daarbij moet de bewegingsvrijheid en flexibiliteit van de gebruiker op elk tijdstip behouden blijven.
Tests
In een zelf gebouwde proefopstelling met kabel, aandrijving en besturing zijn aan Fraunhofer-IAO uitbreide functietests en productvalidaties uitgevoerd met de krachtgeleidende handschoen.
De voorgestelde oplossing voldoet niet alleen aan fysiologische en mechanische eisen, bijvoorbeeld om pijnlijke invloeden te vermijden en de veiligheid van de gebruiker te garanderen. Het concept houdt ook rekening met de geïntegreerde sensoriek. Tests met proefpersonen wezen uit dat de benadering van de oplossing toereikend is. Het SensHand systeem is echter nog niet voldoende is uitontwikkeld voor introductie op de markt. Toch hebben verschillende ondernemingen al laten weten er een groot potentieel in te zien.
Bron: at-aandrijftechniek.nl,
Foto’s: Ludmilla Parsyak/Fraunhofer-IAO).