Robots moeten Spar logistiek wereldwijd versnellen • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Robots moeten Spar logistiek wereldwijd versnellen


Spar maakt werk van autonome mobiele robots (AMR’s) en AGV’s. De zelfrijdende en denkende robots moetende efficiency in het warehouse verbeteren. Op diverse plekken wereldwijd worden slimme oplossingen getest.

Spar, dat ook in Nederland volop automatiseert, zet vol in op robots om zijn wereldwijde netwerk te innoveren met als doel efficiënter te worden.

SPAR Shandong (China)

In 2020 zette Spar Shandong, China, een stap in de richting van verdere automatisering van zijn faciliteiten door een AGV-pickproject te lanceren in het Yantai Central Warehouse. De goods to person oplossing transporteert via robots van Geek+ mobiele stellingen naar een orderverzamelstation.

Lees ook
Warehouse automatiseren: zo doen de grote supermarktketens dat

Het project beslaat een oppervlakte van 3.400m2, omvat 3.180 SKU’s en een inventaris van 496.000 ambient producten. Het project telt 34 robots met vier oplaadpunten en zes pickstations.

Resultaten

In vergelijking met het Weihai DC, een ander Spar China-magazijn met een vergelijkbare mezzanine-indeling, zorgen de AGV’s tot nu toe voor een + 34% hogere pick-efficiëntie en een efficiëntere opslag ( + 17% toename van SKU per vierkante meter, stelt Spar in een online magazine. Bovendien draagt ​​het AGV-systeem bij aan het creëren van een stillere magazijnomgeving en het verminderen van het aantal trainingsuren voor het personeel in het magazijn, aldus de supermarktketen.

Lees ook
Monoprix opent ‘s-werelds eerste CO2-neutraal distributiecentrum vol met robots

SPAR Noorwegen

Spar Noorwegen-partner NorgesGruppen (ASKO) heeft verschillende AGV-gerelateerde projecten geïmplementeerd in samenwerking met MAXAGV. Een van deze implementaties is een stand-alone AGV-oplossing in het centrale warehouse (KW goederen) in Vestby. De AGV’s in dit project zorgen voor het transport van lege pallets en kratten van het inkomende gebied naar opslag- en goederen-naar-man-verzamelstations. Het project functioneert al enkele jaren goed, waardoor de arbeidskosten in het magazijn dalen. Ook in de distributiecentra in Rogaland en Hedmark zijn succesvolle AGV-installaties gerealiseerd.

Lees ook
Robots regeren in het nieuwste fulfilment center van Active Ants

ASKO MIDT-NORGE in Trondheim heeft een pickrobot op een AGV in gebruik genomen.  Er wordt gezocht naar verdere innovatie om de gripping van de goederen te verbeteren. De robotarm is getest met een picksnelheid van ongeveer 60 items per uur, die zo’n 100 items per uur zullen bereiken.

Spar Noorwegen gaat ook verschillende AGV-projecten samen met Toyota doen.

SPAR Zwitserland

Spar Zwitserland lanceerde in 2020 een AMR-systeem in samenwerking met Agilox, ontwikkelaar en fabrikant van intelligente logistieke robots. De door SPAR Zwitserland geïntroduceerde AMR’s worden gebruikt om pallets met goederen binnen het magazijn te vervoeren, tot 1.000 kg per keer. Aangedreven door een elektromotor kunnen deze units een snelheid van 1,4 m/s bereiken.

Lees ook
Robots die je boodschappen doen: zo doet Ocado dat

Dankzij een automatisch energiebeheersysteem transporteren de AGV’s zichzelf naar een laadstation wanneer hun voeding moet worden bijgevuld. Door hun automatische palletdetectie en 360-graden bewegingsmogelijkheden zijn deze AGV’s zeer geschikt voor verschillende ruimtes in het magazijn. Bovendien kunnen de afzonderlijke units door middel van innovatieve software met elkaar communiceren en informatie uitwisselen, waardoor een scala aan mogelijkheden ontstaat om hun gebruik in magazijnen te optimaliseren.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven