Robotisering in vier stappen: 'Proof of concept' fase (deel 2) • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Robotisering in vier stappen: ‘Proof of concept’ fase (deel 2)


Robots in je warehouse implementeren is eenvoudig áls je de juiste stappen zet op het juiste moment. Heico Sandee van Smart Robotics bespreekt de komende maanden hoe je stap voor stap tot succesvolle warehouse robotisering komt.  In dit tweede artikel van de reeks gaan we in op de stappen die je onderneemt in de proof of concept fase.

In de proof of concept fase ga je praktische ervaring opdoen door het testen van robots in je warehouse of in een testomgeving. Dit is een van de meest belangrijke stappen om tot een succesvolle implementatie van robots in je warehouse te komen. Gedurende de proof of concept fase leer je wat mogelijk is in jouw warehouse en wat niet, zodat je uiteindelijk de juiste requirements kan opstellen. Dit zal aan bod komen in fase 3: design. Om het beste uit de proof of concept fase te halen kun je de volgende stappen doorlopen:

Stap 1: welke vragen heb ik nog na de exploratie fase?

  • Intensief te communiceren met relevante stakeholders zodat ze up to date blijven met de progressie van de test.
  • De resultaten continu te monitoren en analyseren en de test setup aan te passen, uiteraard in nauwe samenwerking met de leverancier.

Bedenk voor jezelf wat er nog onduidelijk is naar aanleiding van de exploratiefase. Waar wil je nog meer over weten? Welke antwoorden heb je nog nodig? Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pickability: kan de robot mijn productassortiment verwerken? Zijn er veranderingen nodig in onze supply chain? Moeten we bepaalde producten blacklisten? Welke uitzonderingen bestaan er waar we nog niet over nagedacht hebben?
  • Snelheid: kan de robot mijn KPI’s en gewenste throughput behalen?
  • Operator interventies: hoe vaak komen deze voor? Wat voor een training zullen mijn operators nodig hebben? Is het werken met de robot eenvoudig?

Stap 2: welke testomgeving is geschikt voor de robot?

Zodra je weet welke vragen nog antwoorden nodig hebben, kun je gaan nadenken over welke testomgeving deze vragen kan beantwoorden. Het kan zijn dat een eenvoudige test met een klein deel van je productassortiment bij de leverancier op locatie voldoende is. Echter, als je vragen en bedenkingen verder gaan is het wellicht slimmer om de robot in de daadwerkelijke operatie te testen.

Bijvoorbeeld; als jouw warehouse miljoenen verschillende items per dag verwerkt, zal een simpele test bij de leverancier niet voldoende zijn. Je wil de robot testen in de actuele productie om te ontdekken wat de robot aankan en of de robot wel geschikt is voor jouw klantvraag.

Lees ook
Warehouse robotiseren in vier stappen: deel 1 de exploratiefase

Maar wat doe je als je robots wil implementeren in een nieuw te bouwen warehouse? Ook dan is het aan te raden om de robots te testen in een bestaand warehouse, ook al is dit warehouse misschien niet volledig geoptimaliseerd voor het werken met robots. Het geeft je namelijk wel een idee van de capaciteiten en valkuilen van de robot.

Stap 3: hoe implementeer je de testrobot op een eenvoudige en toegankelijke manier?

Wanneer je hebt besloten om de robot te testen in een bestaand warehouse, is het tijd om na te denken over hoe je tot een minimale implementatie komt. Je wil de robot uiteraard testen zonder teveel te veranderen in je bestaande fulfilment proces.

Ten eerste is het belangrijk om de interfacing met omliggende systemen te beperken. Hoe meer interfacing benodigd is, hoe meer tijd en moeite het kost om de robot te testen. Denk hierbij aan onderwerpen zoals:

  • Is het al nodig om de robot te linken met een WMS?
  • Of is het voldoende om een paar dagen te testen met een operator die handmatig de vertaalslag maakt?

Daarnaast is het belangrijk om na te denken over wanneer je de robot wil testen in jouw warehouse. Het is goed om variaties in het fulfilment proces mee te nemen in de test, maar het is waarschijnlijk een niet al te goed idee om de robot te testen tijdens een extreem drukke periode.

Stap 4: doelen en KPI’s bepalen

Om het meeste uit de proof of concept fase te halen is het van cruciaal belang om doelen en KPI’s af te stemmen met de robot leverancier, evenals hoe deze KPI’s gemeten zullen worden. Welke minimale requirements moet de robot aan voldoen? Denk hierbij aan snelheid, pickability en operator interventies. Denk hier goed over na, zodat je zeker weet dat je alles leert wat er te leren valt in de proof of concept fase.

Stap 5: uitvoeren en evalueren van de test.

Zodra je hebt besloten welke testomgeving geschikt is, hoe je tot een minimale implementatie komt en je de doelen en KPI’s hebt bepaald, is het tijd om de robot daadwerkelijk te testen. Gedurende de test is het belangrijk om:

Conclusie

Premium artikel

Je wilt een   Premium   artikel lezen.

  • Log in als abonnee
  • Abonneer om direct onbeperkt   Premium   artikelen te lezen

Onbeperkt   Premium   artikelen lezen voor €3,62 per maand

– Onbeperkt   Premium   artikelen lezen op warehousetotaal.nl

– Alle edities van Warehouse Totaal digitaal lezen voor € 12,12 per maand

Direct abonneren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven