De revolutionaire smart glass-technologie lijkt een onuitputtelijke bron voor procesverbeteringen. Ook in de logistiek. Experts lichten de technologie toe en leggen uit binnen welke toepassingen de slimme bril echt toegevoegde waarde biedt.
Sinds begin dit jaar maakt Bio Bakkerij DeTrog in het Belgische Ieper gebruik van smart glasses om de broden te sorteren en distribueren. De slimme bril heeft geleid tot een reductie van het foutpercentage met ruim 70%, terwijl de productiviteit met meer dan 25% steeg. Dit najaar stapten ook Continental (voor ondersteuning in het productieproces) en Audi (voor het aanvullen van Kanban-bakken) over op de bril. En sinds een paar weken loopt bij TNT Innight in België een pilot met de innovatieve technologie. De dienstverlener verwacht met de bril een productiviteitsstijging van 10 à 20% te verwezenlijken bij het uitsorteren van orders. De eerste stappen van de slimme bril in de logistiek zijn een feit. En de opmars lijkt definitief begonnen.
Logistiek stelt andere eisen

Waar de logistieke kansen voor smart glasses liggen, werd vorige maand duidelijk tijdens een LogiXperience inspiratiedag in Heerenveen. Daar toonde Dirk Matheussen, oprichter van Evolar, als eerste in Nederland een bril met logistieke functionaliteiten. Matheussen ontwikkelde de smartpick applicatie, de eerste applicatie waarmee de smart glasses ook voor logistieke inzet interessant worden.
“Google Glass is een prachtige ontwikkeling met tal van mogelijkheden. Maar voor een logistieke inzet is het niet de juiste tool”, stelt de pionier. “Voor bijvoorbeeld orderpicking staat de camera constant aan en moeten voortdurend beelden worden verwerkt. Google Glass kan dat simpelweg niet aan. Bovendien wordt de bril dan al snel te warm”, aldus Matheussen.
Voor logistieke toepassingen zijn andere slimme brillen volgens hem veel meer geschikt. “De beste optie zijn de brillen van Vuzix. Die zijn qua technologie en constructie veel robuuster, en dankzij de externe batterij probleemloos 8 uur of langer inzetbaar”, stelt Matheussen.
‘Vereenvoudigen’
Eric Tiels van SAP sluit zich hierbij aan. De softwaregigant maakte in de zomer van 2013 bekend samen met Vuzix te werken aan de introductie van een augmented reality-oplossing die kan worden toegepast op smart glasses.
“Onze strategie is gericht op vereenvoudiging en ‘mobile first’. Smart glasses bieden de mogelijkheid om deze strategie direct te vertalen naar een eenvoudig bruikbare oplossing en een radicaal andere gebruikersbeleving voor medewerkers op de werkvloer, gekoppeld aan het real-time data platform en de applicaties die daarop beschikbaar zijn”, licht Tiels de samenwerking toe.
Ook Pcdata onderkent de voordelen. De leverancier werkt nauw samen met Matheussen en presenteerde verleden jaar tijdens de CeMAT Distrib AR. “Een standaard module van onze softwaresuite, waarbij de Vuzix bril wordt ingezet om het uitsorteerproces te vereenvoudigen”, licht Ruud Hendrix toe.

Brillenkeuze
De Vuzix-oplossing wordt eenvoudig op de bril gemonteerd en is daardoor in meerdere varianten verkrijgbaar; van veiligheidsbril tot luxe uitvoering. De oplossing is zelfs mogelijk voor medewerkers die al een bril dragen.
Het principe is gelijk aan dat van Google Glass. Een camera registreert een beeld en projecteert dit op één oog. Dat kan zowel het rechteroog als het linkeroog zijn, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.
Wie de informatie liever op beide ogen geprojecteerd wil hebben, kan kiezen voor de oplossing van Epson. Die voldoet net als de Vuzix-varianten aan de eisen die gelden voor een smart glass-toepassing in de logistiek: een robuuste oplossing, die comfortabel draagbaar is en een lange inzet mogelijk maakt. “Nadeel van die bril is echter dat het beeld enigszins vervormt, en dat de projectie recht voor je ogen zit”, stelt Matheussen.
De bril zelf bevat verder weinig kennis. Alle communicatie met het achterliggende systeem, bijvoorbeeld het WMS, verloopt via het (bestaande) draadloos netwerk of via Bluetooth.
Diverse inzetmogelijkheden

De inzetmogelijkheden reiken verder dan enkel het orderpicken. Dat blijkt wel uit de eerder genoemde toepassingen van de smartpick applicatie. Pcdata richt zich vooralsnog vooral op een inzet bij het uitsorteren. Hendrix: “Daar bieden we het concept als alternatief voor put-to-light. Welk systeem de klant kiest, hangt af van enerzijds zijn gevoel, en anderzijds de verhouding tussen het aantal medewerkers dat met de oplossing moet werken en het aantal locaties. Die verhouding bepaalt immers het investeringsniveau.”
SAP ziet meer mogelijkheden van de slimme bril binnen de logistiek. Tiels: “Denk aan complex werk, simpel en repeterend werk en omgevingen waar het zeer belangrijk is dat regels en voorschriften worden nageleefd, zoals het uitvoeren van kwaliteitscontroles. Maar ook het direct vastleggen van issues bij goederenontvangst, bijvoorbeeld in het geval van beschadigingen, en het gebruik bij het afleveren van pakketjes bij de klant, kunnen heel goed met een slimme bril worden ondersteund. Eigenlijk kun je denken aan alles waarvoor je nu een mobile handheld device inzet.”
Voordelen
Wat de uiteindelijke inzet ook is, en welke variant er uiteindelijk wordt gekozen, de voordelen die slimme brillen bieden zijn in grote lijnen hetzelfde. Doordat de medewerker beide handen vrij heeft, neemt de productiviteit toe, terwijl het foutpercentage daalt.
Vergeleken met pick-to-light zal de productiviteitsverbetering minder groot zijn. Testen wijzen uit dat pick-to-light nog steeds de snelste oplossing mogelijk maakt.
“Maar een smart glass-oplossing is wel goedkoper dan bijvoorbeeld pick-to-light of voice. Verder is het een zeer flexibele oplossing. Als de situatie wijzigt, hoeft alleen de te lezen code op een nieuwe locatie te worden aangebracht. Verdere aanpassingen zijn niet nodig, omdat een fysieke infrastructuur ontbreekt”, vult Matheussen aan.
Verbeterpunten
Zitten er dan helemaal geen nadelen aan de slimme bril? “Jawel”, aldus Matheussen. “Vergeleken met traditionele scanners mis je logischerwijs een armlengte. Codes die laag bij de grond zijn aangebracht, zijn daardoor niet makkelijk leesbaar”, licht hij toe.
De leesafstand van een slimme bril bedraagt bij de huidige stand van techniek maximaal ongeveer 1,5 meter. Verder kan condensatie, in omgevingen waar grote temperatuurschommelingen optreden, zoals in vrieshuizen, leiden tot problemen.
Andere verbeterpunten zijn de werking van de externe batterij (en dan vooral de kabel die de batterij verbindt met de bril) en het scannen van eendimensionale barcodes. Matheussen: “QR-codes worden nu al probleemloos gescand, maar barcodescanning moet nog worden verbeterd. De technologische evolutie loopt ook hier gelukkig zeer snel.”
SAP-apps
Voor toepassingen in het magazijn liet SAP een app bouwen op het SAP Mobile Platform. Tiels: “Door de app te installeren op de bril, wordt een real-time verbinding tot stand gebracht met SAP Extended Warehouse Management (SAP EWM). De gebruiker bedient de bril vervolgens via spraakcommando’s en krijgt via de bril instructies over de taken die moeten worden uitgevoerd. Daarnaast is ook direct contact mogelijk via de bril tussen heftruckchauffeur en service engineer, bijvoorbeeld in geval van technische problemen.
Recent kondigde SAP de SAP AR Warehouse Picker mobile app en de SAP AR Service Technician mobile app aan. Beide apps zijn in het kader van co-innovatie projecten samen met een aantal klanten ontwikkeld om de gebruikerservaring en de bedrijfsprocessen eenvoudiger te maken en verder te verbeteren.