Innovaties zijn de route naar het leveren van toegevoegde waarde en wellicht zelfs een voorwaarde zijn voor succes. En aan investeringsdrang geen gebrek onder warehouse managers. Maar welke logistieke dienstverlener doet wat en op welk gebied? Buck Consultants International en ABN AMRO hebben de meest innovatieve logistieke dienstverleners in een rapport op een rij gezet. Zes thema’s komen aan bod, waaronder: smart warehousing en duurzame warehousing. De bevindingen op een rij.
Smart warehousing
De vraag naar logistieke diensten in Nederland blijft onverminderd hoog. De explosieve groei van e-commerce zorgt ervoor dat de te verwerken volumes niet alleen stijgen, maar ook steeds meer op individueel niveau moeten worden behandeld om fijnmazig te worden geleverd. Een smart ingericht warehouse helpt om deze grotere volumes efficiënt af te handelen en om als logistiek dienstverlener een hoge servicegraad te kunnen blijven aanbieden, ook als in de komende jaren minder medewerkers beschikbaar zijn, concluderen de makers van het rapport.

Vijf bedrijven die zich onderscheiden
GXO Logistics heeft het “digital warehouse of the future” gerealiseerd, dat voor de consumentenverpakkingen van een grote klant wordt gebruikt en fungeert als testomgeving voor prototypes van GXO-technologie met geavanceerde sorteersystemen, robotica en ultramoderne automatisering.
In de warehouses van DSV Solutions wordt gebruik gemaakt van drones voor inventarisaties. Daarnaast worden medewerkers gevraagd hun ideeën voor innovaties kenbaar te maken in de nationale competitie ‘Het beste initiatief van Nederland’.
Kloosterboer, onlangs overgenomen door Lineage Logistics heeft in Rotterdam (Cool Port 2) een automatisch hoogbouw vrieshuis gerealiseerd inclusief het automatisch lossen van LZV’s waarna deze pallets automatisch via rollerbanen en kranen in- en uitgeladen worden.

Broekman Group legt zich toe op breakbulk en chemische producten en let bij warehouse innovaties meer op veilig[1]heid en gezondheid van medewerkers. Zo zijn in het warehouse in Venlo allerlei innovaties toegepast om te zorgen voor een ‘environmental secured warehouse’ en voorzieningen voor een brandwerendheid van 240 minuten.
Neele-Vat heeft een reductie van transportbewegingen van meer dan 80% gerealiseerd door een vol-automatisch warehouse te bouwen in combinatie met een automated guided vehicle-baan van de fabriek naar het warehouse. Hierdoor is de CO2-uitstoot van de interne bewegingen met 80% gereduceerd.
Duurzame warehousing
Het is inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat een nieuw warehouse zo duurzaam mogelijk wordt gerealiseerd. Bedrijven moeten hun milieubelasting verminderen, tevens in het belang van dienstverleners, klanten en overheden. Een duurzaam warehouse draagt bovendien bij aan een efficiënte energievoorziening en het welzijn van medewerkers op de lange termijn. Belangrijk, zeker nu de arbeidskrapte in dit segment al groot is.

Vijf bedrijven die zich onderscheiden
Arvato SCS werkt er aan om volgens het protocol van GreenhouseGas (GHG) in 2030 klimaatneutraal te zijn. In Heijen wordt bijvoorbeeld elektriciteit opgewekt via een 10,5 mWh groot zonnepark op het dak van het warehouse. Voor alle warehouses wordt een energiemanagementsysteem ingericht dat het maximale uit besparingen haalt.
Nunner Logistics heeft voor zijn Nederlandse warehouses minimaal een BREEAM Very Good-certificering. Daarnaast wordt het gebruik van nieuw plastic geminimaliseerd en wordt plastic dat toch de logistieke keten in komt zoveel mogelijk hergebruikt.
H&S Group heeft onlangs een duurzaam BREEAM+ ‘refrigerated warehouse’ gerealiseerd. Daarnaast zijn bij de Cleaning Stations de filterinstallaties vervangen, waarbij H&S het afvalwater naar praktisch drinkbare kwaliteit heeft opgewaardeerd.

Flex heeft BREEAM-certificeringen, maar werkt ook volgens de European Energy Directive (EED). Dit heeft geleid tot het aanbrengen van hoogrenderende gasverwarming en in alle gebouwen is de verlichting volledig vervangen door HR-ledverlichting.
Mainfreight heeft als doelstelling om koploper te zijn in duurzame oplossingen. Alle warehouses zijn BREEAM gecertificeerd. Via een dashboard wordt per klantoperatie vastgelegd hoeveel materialen worden verbruikt en welke verbeteringen jaarlijks zijn gerealiseerd
Andere innovaties andere thema’s
Naast smart en duurzame warehousing behandelen Buck en ABN ook de thema’s duurzaam transport, arbeid en scholing, ketenregie en digitale platforms. Het doel: delen van kennis met een bredere groep dienstverleners in de sector. Dit versnelt de kans op succesvolle transities aanzienlijk. En dat leidt tot een sterkere positie van de sector transport en logistiek, en Nederland als logistieke Gateway to Europe, is het idee.