Ga naar hoofdinhoud

Grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld komt vlak over de grens


Dematra uit Nazareth pakt uit met een internationale primeur. Op zijn site in Kruisem (België) bouwt de warehousing- en distributiespecialist een mega volautomatisch palletmagazijn Volgens eigen zeggen de grootste ter wereld.

Geautomatiseerde shuttlemagazijnen zijn niets nieuws. Denk aan het hypermoderne Puma dc of dichterbij huis het geautomatiseerde fulfilmentcentrum van Picnic. Maar zo groot als die wordt gebouwd in België, is nog nooit eerder vertoond.
Dematra, specialist in de opslag en distributie van food en non-food producten bouwt in het Belgische Kruisem (vlak onder Gent) een volautomatisch warehouse goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. Kosten: 50 miljoen euro. Volgens eigen zeggen de grootste ter wereld.

Hoogbouw

Het magazijn wordt 46 meter hoog waardoor het weinig grondoppervlakte inneemt, niet onbelangrijk in tijden van de verdozingsdiscussie dat ook speelt in België.
Stow richt het distributiecentrum in met rekken en de shuttles, Het ontwierp een compact, stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles. Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 meter volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen horizontaal en verticaal verplaatsen.


Afhankelijk van het volume kunnen eenvoudig extra shuttles worden toegevoegd. Ceratec neemt het verticaal transport voor zijn rekening, Stow het horizontaal transport met de Atlas shuttle technologie. C&W logistics tekent voor het warehouse managementsysteem.

Verdubbeling van de opslagcapaciteit

Dematra beschikt in België al over vier magazijnen met een totale capaciteit van 80.000 pallets. Met de bouw van het nieuwe geconditioneerde palletmagazijn voor hoofdzakelijk temperatuur gecontroleerde voeding wordt dat aantal in één klap verdubbeld.

Geert De Jaeger, CEO Dematra: “De bouw van het nieuwe hoogbouwmagazijn in Kruisem toont dat we als logistieke speler mee vooroplopen in onze sector. Het weerspiegelt ook ons geloof in de toekomst. Na de double digit groei van de voorbije jaren zijn we ervan overtuigd dat we met deze investering op hetzelfde elan kunnen doorgaan. De schaalvergroting zal onze positie consolideren en ons tegelijk toelaten nog sneller en flexibeler in te spelen op de wensen van klanten. Die hebben steeds vaker nood aan betrouwbare lokale opslagcapaciteit om hun goederen just-in-time te leveren.”

Werkgelegenheid

Het volautomatisch warehouse creëert werkgelegenheid voor 42 fulltime medewerkers. De oplevering van het magazijn is voorzien voor de lente van 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven