Coenen Boxmeer klaar voor de toekomst met nieuw warehouse • Warehouse Totaal Ga naar hoofdinhoud

Coenen Boxmeer klaar voor de toekomst met nieuw warehouse


Hoe kun je op een slimmere manier vries-en koelproducten opslaan met minder personeel en dus meer automatisering? Het was de uitdaging waar transportbedrijf Coenen Boxmeer en dochteronderneming Districenter Cuijk voor stonden bij de nieuwbouw van het koel- en vrieshuis in het Brabantse Haps. Tientallen miljoenen euro’s investeerde directeur-eigenaar Theo Coenen in een volautomatisch state-to-the art vrieshuis dat al ruim een jaar probleemloos op volle toeren draait.

In de spreekkamer van het moderne transparante kantoor hangt een grote foto van de coldstore in aanbouw. Het elf verdiepingen tellende opslagsysteem -ontworpen door leverancier Stow Group- van 35 meter hoogte, 120 meter lengte en 65 meter breedte is ronduit indrukwekkend. In dit labyrint van stalen racks met 27.000 palletplaatsen slaan zeven automatische palletkranen (zes in het vrieshuis en één in het koelgedeelte) de pallets in of uit het systeem.

Zie ook
Lineage heeft er een hightech warehouse bij: Cool Port II blinkt uit in efficiency

Theo Coenen: “Op maat voor ons operationele proces ontworpen”, zegt de eigenaar niet zonder trots. “Onze diepvriesproducten zijn niet eenvormig, dus wat ons betreft mag de pallet maximaal vijf centimeter aan alle zijden uitsteken. Daar zijn de racks op berekend. Wat deze constructie ook bijzonder maakt is dat er een extra ligger in elk pallet vak is ingebouwd om doorbuiging van de pallets te voorkomen. Er kunnen twee blokpallets achter elkaar of drie Europallets achter elkaar geplaatst worden. We zijn een zogenaamd loon-koel/vrieshuis en moeten dus allerlei palletformaten kunnen handelen.”

Palletkranen en liften

De keuze voor palletkranen en liften in plaats van een shuttlesysteem is gemaakt in overleg met de logistiek adviseur van Coenen Boxmeer en leverancier Dematic. Het eerstgenoemde systeem is in moderne geautomatiseerde koel/vrieshuizen een beproefde techniek. “Afgezien daarvan ben je met een palletkraan flexibeler en sneller dan een shuttle. We krijgen volle vrachten met één batchcode binnen, maar ook veel losse pallets met diverse producten en batches. Een shuttle-magazijn is meer geschikt voor louter single batch vrachten.”

Lees binnenkort het hele artikel als abonnee. Voor €3,62 per maand kan het al

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven