Ga naar hoofdinhoud

Automatisering distributiecentra en bouw tonen herstel


E-commerce en magazijnbouw tonen tekenen van herstel en dit zou kunnen leiden tot een grotere vraag naar automatisering.

Met de hernieuwde groei van e-commerce en de verschuiving naar “just-in-case supply chains” na de COVID-19-pandemie, waarbij bedrijven grote voorraden aanhouden, wordt verwacht dat de magazijnbouw in 2024 een opleving zal kennen. Dit zal op zijn beurt leiden tot een grotere vraag naar automatiseringstools in de komende jaren.

Dat blijkt uit een recente update van Interact Analysis, een onderzoeksbureau dat zich richt op wereldwijde automatisering van de toeleveringsketen.

Groei automatisering covid

De pandemie zorgde voor een enorme toename van de vraag naar magazijnautomatisering, aangezien e-commerce versnelde en de behoefte aan magazijnruimte toenam, vooral in sectoren zoals detailhandel, productie, logistiek en pakketbezorging. De vraag piekte in 2021 met een omzet van $ 36,4 miljard, een stijging van 30% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Echter, in 2022 begon de vraag te dalen als gevolg van overcapaciteit opgebouwd tijdens de pandemie, afnemende e-commercecijfers en een algemene vertraging van de wereldeconomie. De groei vertraagde tot 16,6% in 2022.

E-commerce stabilisatie

Volgens analisten is de vraag nu aan het stabiliseren na de piek van de pandemie. Bedrijven hebben tijdens de crisis veel geïnvesteerd in automatisering, maar met de verwachte groei van e-commerce die niet helemaal werd gerealiseerd en stijgende rentetarieven, namen de investeringen af. Nu beginnen bedrijven echter opnieuw te investeren in automatisering, omdat e-commerce zich stabiliseert.

Amazon, DHL investeren fors

Grote spelers in de industrie, zoals Amazon, Maersk en DHL Supply Chain, blijven fors investeren in technologie om arbeidsuitdagingen en hoge e-commercevolumes aan te pakken. Amazon heeft in Connecticut een fc geopend dat gebruik maakt van mobiele robots en robotverwerkingssystemen. Amazon heeft ook plannen in Europa. Op het oude continent wil Amazon, dat in Nederland een groot dc heeft gepland, tientallen fulfilment centra openen de komende jaren. Recent heeft Amazon zijn eerste fc in Almelo geopend.

DHL sloot recent nog de ‘grootste’ amr-deal ooit met Locus Robotics. De robots rijden ook al rond in het e-commerce dc van Ikea in het Duitse Bergkamen dat wordt gerund door DHL.

Deze investeringen zijn bedoeld om de efficiëntie te vergroten en te zorgen voor een soepele werking van de logistieke keten, waardoor bedrijven beter kunnen inspelen op de vraag van consumenten.

Met de verwachte groei van de magazijnbouw en de voortdurende ontwikkeling van e-commerce, zal de vraag naar automatiseringstools naar verwachting toenemen, waardoor de logistieke sector efficiënter kan werken en beter kan inspelen op de uitdagingen van de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven