Het aantal online bestellingen neemt toe. Record op record wordt verbroken en dat zal in 2020 waarschijnlijk niet anders zijn. De vraag is eigenlijk alleen met hoevéél procent de b2c-ecommerceomzet in het komende jaar gaat toenemen. Belangrijk voor bedrijven is uiteraard wel om betrouwbaar te blijven als het gaat om bijvoorbeeld het retourneren van producten en de veiligheid rondom betalen én om de snelheid van bezorgen intact te houden.
Totaaloplossingen zijn het helemaal
Een leverancier van magazijnstellingen is geen gewone leverancier van magazijnstellingen meer. Datzelfde geldt voor leveranciers van bijvoorbeeld heftrucks, sorteersystemen en AGV’s. Vrijwel alle leveranciers ontpoppen zich tot aanbieders van totaaloplossingen. Meedenken met de logistieke operatie, meedenken met de werkvloer, zo flexibel mogelijk zijn, een of meerdere oplossingen op maat en constante service van hoog niveau. Die eisen vragen enorme inspanningen, maar ze voorzien wel in een behoefte. En dat maakt de (interne) logistiek alleen maar boeiender.
Iedereen automatiseert
Een volautomatisch magazijn is alleen voor de grote jongens weggelegd, maar steeds meer bedrijven automatiseren een deel van het interne proces. Enerzijds doordat deze bedrijven met het oog op de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt wel moeten, anderzijds omdat meer en meer oplossingen leiden tot concurrentie en dus tot lagere prijzen en on demand automatisering. En belangrijker nog: automatisering leidt niet per se tot minder personeel, waar de afgelopen jaren wel vaak voor is gevreesd en over is geschreven. Automation en manuel samen maken het proces tot een succes. En dat zal in 2020 niet anders zijn.
AGV’s zijn overal
Op de Logistica en ICT & Logistiek 2019 was er een speciaal themaplein ingericht voor allerhande AGV’s. De boodschap was en is duidelijk: de automatisch geleide voertuigen zijn niet meer weg te denken uit de logistiek. Ze worden ook steeds geavanceerder. Welk proces je ook hebt, er past altijd wel een AGV bij. Een groot voordeel van de AGV’s: ze ontlasten de orderpicker waardoor die minder kilometers hoeft te maken in het magazijn en een stuk ergonomischer kan werken. Ook dat is winst.
Salarissen stijgen 💰
De twee best gelezen artikelen op de website van Warehouse Totaal gingen over de salarissen in de logistiek. In oktober schreef de Nationale Vacaturebank dat de brutosalarissen zeker 200 euro per maand hoger liggen dan een paar jaar geleden. Positief, want zo wordt de logistiek voor jongeren aantrekkelijk. Ook de logistiek manager gaat erop vooruit. Althans, in de Verenigde Staten.
‘Big box’ keeps getting bigger
Verdozing of niet: er verrijzen steeds meer XXL-distributiecentra in Nederland. Zalando, VidaXL, Bol.com, Inditex. Bij dit soort kolossen van panden is het misschien nóg interessanter om te kijken wat er binnen gebeurt. Hoe opereer je zo efficiënt mogelijk? Welke maatregelen neem je om de routing in orde te krijgen? Hoe bewaar je het overzicht? Verslaggever Marcel te Lindert schreef hier voor ons vierde nummer een fraai artikel over. Overigens kan het nog gekker als je over de grens kijkt. In de Verenigde Staten buitelen de XXL-dc’s over elkaar heen. En in Barcelona beschikt Mango in 2023 over een pand van 190.000 vierkante meter. 35 voetbalvelden bij elkaar.

In de greep van stikstof
De stikstofkwestie houdt Nederland al sinds mei in haar greep. Als gevolg van de uitspraak van de Raad van State over de algemene Programmatische Aanpak Stikstof (volgens de RvS was die landelijke stikstofcompensatieregeling te vaag) liepen veel bouwprojecten vertraging op of zijn ze helemaal stil komen te liggen.
Ook de logistiek heeft hier last van: de afgifte van bouwvergunningen voor distributiecentra loopt immers in gevaar. Logistiek Park Moerdijk (LPM) gaat er voorlopig in ieder geval niet komen. Het stikstofdebat zal ook in 2020 waarschijnlijk nog hevig gevoerd worden.
Een goed voornemen van Jeff Bezos?
De logistieke reus Amazon heeft in 2019 bepaald geen reclame gemaakt. Vrijwel iedere week was het wel ‘raak’ en dook er een bericht op over de slechte werkomstandigheden in de distributiecentra van de webgigant. In het kort: de lonen zijn te laag en de werkdruk te hoog. Ondertussen is het vermogen van Jeff Bezos gegroeid naar ruim 130 miljard euro. Een mooi voornemen voor Bezos: logistiek lekker blijven doorgroeien, maar geef het personeel de behandeling die het verdient. Dat geldt uiteraard niet alleen voor Bezos, maar voor alle bedrijven in de logistiek.
Logistiek vergroent 🌱
Ja, logistiek draait om zo efficiënt mogelijke processen, maar bijzonder veel bedrijven zijn hard bezig om hun operaties duurzamer te maken. Of het nou gaat om minder vrachtbewegingen, minder verpakkingsmateriaal, meer maatwerk of een andere vorm van brandstof. De logistiek heeft bij twee derde van de mensen een negatief imago, zo bleek uit een peiling op de Hypermotion 2019 in Frankfurt, maar hoe meer mensen zich bewust worden van de vergroening van de logistiek, hoe groter de kans dat dat negatieve beeld gaat kantelen.
Nieuwe WMS-generatie is opgestaan
Vroeger werd een WMS onafhankelijk on premise gebruikt en was-ie volledig voorgeprogrammeerd. Een gebruiker kon zelf geen aanpassingen doen en moest zich door het complete softwarepakket worstelen. Hoe anders zijn de pakketten nu? Ze zijn flexibeler, kunnen worden gepersonaliseerd, kunnen steeds sneller worden geïmplementeerd, er is realtime interactie van data. WMS-aanbieders zorgen voor een concurrerende en interessante markt en de logistiek heeft steeds meer te kiezen.